Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pravidlo 1: Nekontaktovat

NK – NEKONTAKTOVAT – jak na to

Dřív neexistovaly mobily ani Facebook ani ICQ ani email. Dokud existovaly jen pevné linky, bylo téměř nemožné zůstat v kontaktu … ale dneska se zdá, že není nic lehčího než ťuknout sms, čekat na sms, mrknout na FB, jestli není náš drahý ex připojený, co tam má na zdi, kde má nějaké nové fotky atd.
Ale, když mám vypíchnout jednu nejsložitější a nejdůležitější věc, která je naprosto univerzální pro lidi, kteří procházejí rozchodem, je to, že prostě musí přestat kontaktovat svého ex.
Kolikrát, i když už vztah opravdu opravdu skončil, někteří mají problém ukončit všechny kontakty. Ale abychom opravdu zvládli rozchod, je nutné odpojit se emocionálně, fyzicky a psychologicky od toho vztahu. A přestat mluvit a kontaktovat ex je naprosto základní a nutná věc. Protože ukončení komunikace je priorita, která vám dá dostatek prostoru, abyste našli svůj klid, pomůže vám se uzdravit a jít dál. Neděláte to proto, abyste ex trestali! Vy tím pomáháte sami sobě. Upřímně ... pokud jste právě byli "odkopnuti", váš ex se pravděpodobně nijak zásadně nezajímá o to, co děláte, jak se máte a co právě prožíváte. Každý kontakt z vaší strany je vlastně vnucování se tomu, kdo vás již nestojí.
Obecně je nejlepší odstřihnout všechny formy komunikace a NEKONTAKTOVAT (dále tomu budeme říkat NK). V dnešní době je neuvěřitelně snadné někoho zkontaktovat – až moc snadné. Proto je velmi důležité, abyste se rozhodli, že NEBUDETE VOLAT, NEBUDETE PSÁT SMS, NEBUDETE MAILOVAT, NEBUDETE NECHÁVAT HLASOVÉ ZPRÁVY A NEBUDETE ZVEDAT TELEFON, KDYŽ SE EX OZVE A NEBUDETE ODPOVÍDAT NA JEHO/JEJÍ SMS!!! Je třeba to přijmout jako rozhodnutí, utnout závislost a zůstat NK, ať se stane cokoli.
Ukončit veškerou komunikaci je velmi těžké, hlavně ze začátku. Najednou budete čelit hroznému pocitu prázdnoty, a ten budete chtít zaplnit tím, že budete volat nebo psát. Bude se Vám zdát, že nějaké „ahoj, jak se máš“ je vlastně úplně nevinné. Ale znáte ten pocit, kdy napíšete, a ex se neozývá? Když zavoláte, a ex nebere telefon? A nevolá zpátky? A čekáte hodinu … dvě … a nic. Pocity úzkosti, zase nejíte, pořád kontrolujete telefon a říkáte si, co to vlastně znamená? Abyste měli tohle pod kontrolou a nezažívali tyhle stavy úzkosti, je třeba opravdu NEINICIOVAT VŮBEC ŽÁDNÝ KONTAKT. ŽÁDNÝ!!!
Poté, co se rozhodnete pro NK, nastanou jisté typické problémy, ale pokud vydržíte, dobré výsledky se opravdu dostaví.
Může se to zdát jako nadlidský výkon, zvlášť když jste smutní a na dně. Můžete zažívat momenty, kdy se vám po ex bude tak stýskat, že budete mít pocit, že už to nejde vydržet ani minutu a že prostě musíte zavolat. Ale přesně v tuhle chvíli nesmíte udělat. Prostě NESMÍTE.
To nutkání ke kontaktu je normální a přirozené a zase odejde, když se naučíte to překonat a nechat odeznít. Když to přijde, jednoduše jděte dělat něco jiného … vyčistit si zuby, udělat 20 dřepů, vyžehlit hromadu prádla, uvařit si kafe … cokoli. Prostě nesahat na telefon, nesedat k počítači. Nebo vemte telefon a dejte ho vypnutý na hodinu úplně nahoru do skříně. Smutek je těžký proces a může se zdát, že kontakt pomůže oddálit bolest. Ale nepomůže. Jen na chvíli odsune to, co je nevyhnutelné. Dříve nebo později se k tomu stejně budete muset postavit čelem.
Je možné, že logicky chápete, že byste neměli být s ex v kontaktu, ale pak vás napadne tisíc důvodů, proč s ex mluvit. Kašlete na ně. Nejsou to ve skutečnosti důvody. Jsou to výmluvy, a každý člověk má jednu nebo dvě oblíbené a ty mu brání v tom, aby šel dál.
Tak se nevymlouvejte a začněte s NK teď hned. Dokážete to!
Na výmluvy se podrobněji podívejte do rubriky „Nejčastější výmluvy“.